Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen zijn schoenen die zijn aangemeten of aangepast door een orthopedisch schoenmaker op medische indicatie.

Er zijn verschillende typen orthopedische schoenen:

  • OSA: dit is een volledig op maat gemaakte orthopedische schoen.
  • OSB: dit is een semi-orthopedische schoen.
  • OVAC: dit staat voor orthopedische verandering aan confectie schoeisel. Hierbij wordt er en orthopedische aanpassing gedaan aan een schoen die verkrijgbaar is bij een schoenwinkel.

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basis verzekering. Hiervoor heeft u wel een verwijzing nodig van en medisch specialist. Houdt u rekening met uw eigen risico en eigen bijdrage.

OSA

Orthopedische schoenen, ook wel OSA genoemd, zijn volledig op maat gemaakte schoenen. Deze schoenen zijn bedoeld voor het oplossen en/of verlichten van voetproblemen.

Onze aanmeetafspraak begint met een intake. Tijdens de intake wordt er, naar aanleiding van andere andere de verwijzing van de medisch specialist, een schoenconcept bepaald. We nemen de maten van uw voeten op en maken gipsafdrukken of een 3D scan van uw voeten, zodat we individuele leesten kunnen produceren en doorzichtige passchoenen kunnen maken.

Een vervolgafspraak vindt twee weken later plaats. Tijdens deze afspraak passen we de doorzichtige passchoenen en waar nodig noteren we met stift correcties. Enkel bij specifieke voetproblemen maken we een afspraak voor een proefpassing twee weken later. Tijdens de proefpassing wordt het lopen beoordeeld.

Dit is ook het moment dat we samen kijken naar het model schoen wat het beste bij u past en wordt de kleur bepaald.

Via deze link of deze link kunt u onze catalogus orthopedische schoenen vinden en kunt u alvast kijken wat voor model u aanspreekt. Staat het gewenste model er niet tussen? Neem dan een voorbeeld mee naar uw afspraak. Onze orthopedisch schoentechnicus zal samen met u de mogelijkheden bespreken.

U moet rekening houden met ongeveer vijf weken na de pasfase(s) voordat de schoenen volledig zijn afgewerkt en we een afleverafspraak kunnen inplannen.

De levertijd van orthopedische schoenen vanaf het aanmeetmoment is gemiddeld minder dan negen weken. Hiermee voldoen wij aan de eis, maximaal 12 weken voor volwassenen en 10 weken voor kinderen, zoals gesteld door de Stichting Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen (SEMH).

OSB

Semi orthopedische schoenen, ook wel OSB genoemd, worden doorgaans geadviseerd bij minder complexe voetproblemen. Deze voorziening mag voorgeschreven worden door een medisch specialist.

Volledig op maat gemaakte schoenen zijn meestal niet nodig en reguliere confectieschoenen zijn niet toereikend genoeg. Onze orthopedische schoentechnicus beoordeelt tijdens maatname welke specifieke aanpassingen aan de schoenen nodig zijn. Dit kan extra ruimte zijn voor op maat gemaakte steunzolen, ruimte voor uw tenen en bijvoorbeeld een afwikkeling welke direct onder de schoenen is geplaatst.

De schoenen worden aangemeten aan de hand van uw voetmaten en er wordt een footscan uitgevoerd waarbij er gekeken wordt naar de stand van uw voeten en uw looppatroon. Op basis van deze informatie zullen we steunzolen op maat worden gemaakt voor in uw semi orthopedische schoenen. Als laatste kunt u zelf een model selecteren uit ons assortiment.

De levertijd bedraagt gemiddeld vier werken. Hiermee voldoen wij aan de eis, maximaal 6 weken, zoals gesteld door de Stichting Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen (SEMH).

OVAC

Om kleine voetproblemen op te lossen kan een geringe aanpassing aan confectieschoen(en) al voldoende zijn. Deze aanpassing wordt ook wel OVAC genoemd.

OVAC kan een aanpassing aan de binnen- of buitenkant van de schoen(en) zijn, zoals een hakverhoging of een verbetering van de afwikkeling. Een afwikkeling kan niet onder alle zolen worden aangebracht. Sommige bestaande zolen zijn moeilijk te verwijderen of er kan moeilijk een afwikkeling op bevestigd worden. Bij het aanmeten geeft onze orthopedisch schoenmaker advies over het juiste schoeisel. Ons algemeen schoenadvies kunt u hieronder lezen.

Uiteraard zullen wij er zorg voor dragen dat het uiterlijk van uw schoen(en) zo min mogelijk verandert.

Kwaliteit

Heel bewust bouwen wij elke dag weer met ons team aan wat wij belangrijk vinden: het zijn van een klantgerichte en vooruitstrevende organisatie. Daarom werken wij met de modernste apparatuur, starten we nieuwe initiatieven en volgen we de laatste trends op de voet.

Onze orthopedisch `schoentechnologen hebben de 4-jarige HBO opleiding orthopedische schoentechnologie gevolgd. Ook zijn ze aangesloten bij NVOS-Orthobanda.

Wij hebben regelmatig intercollegiaal overleg om te kijken wat we van elkaar kunnen leren. Hiermee proberen we, door elkaar te begrijpen en te weten van elkaar wat we allemaal doen, voor u de best mogelijke therapie te kiezen voor uw klachtherstel.