Podotherapie

Podotherapie

De podotherapeut behandelt klachten aan de onderste extremiteit. U kunt bij de podotherapeut terecht wanneer u last heeft van uw tenen, voeten, enkels, benen, heupen of lage rug. Podotherapie is voor jong en oud, van sporters tot mensen met een chronische ziekte.

Podotherapie is direct toegankelijk. Dit betekend dat u geen verwijzing nodig heeft. Komt u voor een diabetes voetonderzoek? Dan hebben we wél een verwijzing nodig van de hoofdbehandelaar. Dit kan uw huisarts of internist zijn.

Twijfelt u of een verwijzing nodig is? Neemt u dan contact met ons op.

Werkwijze

Wanneer u bij de podotherapeut komt wordt er middels een uitgebreid onderzoek gezocht naar de aanleiding van uw klachten.

Allereerst worden er een aantal vragen afgenomen, waarna er wordt gekeken naar de stand van uw voeten, benen, heupen en/of rug. Vervolgens wordt er een loopanalyse uitgevoerd waarbij mogelijk ook een drukmeting wordt gedaan. Hierna bekijkt de podotherapeut de beweeglijkheid van uw gewrichten en spieren en wordt er geprobeerd om de pijn op te wekken. Tot slot worden ook de schoenen bekeken.

Naar aanleiding van dit onderzoek wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Wanneer het nodig blijkt worden er podotherapeutische steunzolen aangemeten, wordt er een orthese gemaakt of een instrumentele behandeling toegepast. Daarnaast kunnen er ook rekoefeningen en schoenadviezen worden gegeven.

Het kan zijn dat u wordt door- of terugverwezen indien de podotherapeut u niet voldoende kan helpen.

Behandelingen

Podotherapie biedt de volgende behandelmogelijkheden aan:

  • Steunzolen
  • Nagelbeugels
  • Siliconen orthesen
  • Schoenadvies
  • (Rek)oefeningen
  • Hakverhoging
  • Instrumentele behandeling
  • Wondbehandeling

Kwaliteit

Wij vinden kwaliteit erg belangrijk. Daarom hebben al onze behandelaars de 4-jarige HBO studie podotherapie met succes afgerond en zijn alle podotherapeuten kwaliteitsgeregistreerd en lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).

Vanuit de NVvP hebben wij het kwaliteitskeurmerk gekregen. Dit betekend dat onze praktijk voldoet aan alle eisen die zij stellen om kwalitatief goede zorg te kunnen leveren. Kijk voor meer infromatie op de website van de NVvP.

Elke 5 jaar dienen podotherapeuten zich te herregistreren in het Kwaliteitsregister van Paramedici. Om dit te kunnen doen moeten zij aan bepaalde eisen voldoen, zoals voldoende scholingspunten. Deze punten worden verkregen door het volgen van bij- en nascholingen. Hierdoor blijven we op de hoogte van alle recente ontwikkelingen en innovaties.

Tevens hebben onze behandelaars regelmatig overleg met elkaar om zo onze kennis te delen en hierdoor onze kwaliteit te verbeteren.

Veiligheidsschoenen en steunzolen

Veilgheidsschoenen

Voor veel merken is het mogelijk om speciale podotherapeutische zolen te maken die gedragen mogen worden in uw veiligheidsschoenen, mits deze zolen aan de gestelde eisen voldoen. De eisen die hieraan gesteld worden hebben te maken met materiaalkeuze, restruimte en certificering. Dit houdt in dat uw podotherapeut de huidige therapie mogelijk moet aanpassen voor de podotherapeutische zolen in uw veiligheidsschoenen.

Klik hier voor meer informatie.