Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen en steunzolen

Een veiligheidsschoen is een schoen die gedragen wordt ter bescherming van de voeten. Een veiligheidsschoen is altijd voorzien van een verharde neus om de tenen te beschermen. Daarnaast kan het zijn dat uw veiligheidsschoen nog aan andere eisen moet voldoen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: antistatische eigenschappen, een niet penetreerbare tussenzool, een antislip zool of volledige waterdichtheid.

In Europa wordt de EN ISO 20345 (EN345) richtlijn gehanteerd welke weergeeft aan welke eisen een bepaald type werkschoen moet voldoen. Alle veiligheidsschoenen die in Europa verkocht worden moeten een CE normering hebben. Veiligheidsschoenen zijn pas gecertificeerd als de combinatie van schoen en inlegzool gecertificeerd is.

Vervangt u de originele inlegzool door uw op maat gemaakte podotherapeutische zolen, dan komt deze certificering te vervallen en draagt u dus voor de wet slechts normale schoenen in plaats van veiligheidsschoenen. Dit betekend dat in geval van letselschade de schoenfabrikant niet meer aansprakelijk gesteld kan worden.

De belangrijkste risico’s die ontstaan wanneer u de inlegzolen van uw veiligheidsschoenen vervangt, zijn: de restruimte ter hoogte van de verharde neus en het veranderen van de antistatische eigenschappen. De ruimte tussen de tenen en de schoen kan verkleind worden door het vervangen van de inlegzool. Tijdens een ongeval kan dit betekenen dat uw tenen worden bekneld of blijvende schade oplopen. Daarnaast worden de antistatische eigenschappen van de schoen veranderd wanneer er een zool in de schoen wordt gelegd van een ander materiaal. Dit kan veel invloed hebben om de geleiding van elektriciteit.

Ik draag veiligheidsschoenen en podotherapeutische zolen, wat nu?

Voor veel merken is het mogelijk om speciale podotherapeutische zolen te maken die gedragen mogen worden in uw veiligheidsschoenen, mits deze zolen aan de gestelde eisen voldoen. De eisen die hieraan gesteld worden hebben te maken met materiaalkeuze, restruimte en certificering. Dit houdt in dat uw podotherapeut de huidige therapie mogelijk moet aanpassen voor de podotherapeutische zolen in uw veiligheidsschoenen.